חוויות מ INSIGHT SUMMIT של חברת QUALTRICS וה-queep הדמוקרטי שלנו
ד"ר יעל שטיימברג, מנהלת תחום הערכה במכון, ואורנה חייט, מפתח ומעריכה בכירה בתחום, טסו החודש לחוויה בינלאומית מאוד לא שגרתית וחזרו מוארות…
שאלתם את עצמכם פעם על הרגע המופלא הזה בו נוצרת תובנה? האם הרגע הזה הוא מקרי, או שניתן לייצר אותו? מתי ואיך נוצר INSIGHT אישי וארגוני?
רגע הניצוץ
INSIGHT הינו אותו׳משהו׳ שנוצר משילוב של כמה תהליכים המתרחשים במקביל. העלאת שאלת ה-״למה״, איסוף הנתונים (Data) וההתבוננות בהם במשקפי הניסיון המצטבר ושימוש באינטואיציה.
שילוב שיטתי בין המרכיבים הללו יוצר את ההארה שמביאה לצמיחה אישית וארגונית. בעוד שבעולם הארגוני יש שימוש רב בנתונים לצורך מעקב וקבלת החלטות, הרי שבתחום החינוך שימוש בנתונים באופן עקבי הנו פחות מקובל.
INSIGHT – לא בבית ספרנו
איסוף נתונים נעשה בבית הספר, אך לרוב על ידי גורמים חיצוניים. לרוב בית הספר לא עושה בהם שימוש ולא מתבסס עליהם לצורך קבלת החלטות. מרבית ההחלטות מתקבלות בו על סמך שאלת למה, התבוננות בניסיון המצטבר ואינטואיציה, אך ללא ה-Data.
בתי ספר וגם ארגונים חברתיים אינם נדרשים, בדרך כלל, לבצע הערכה כחלק מתהליכי ההתמקצעות וההתפתחות. נדרש בהם הרבה הערכה של התלמידים ושל המורים כעובדים, אבל בדרך כלל אין לארגונים הללו את משאבי הזמן הכסף וכוח האדם המתאימים לצורך קידום תהליכי הערכה של הארגון עצמו.
QUEEP מנגישה את ה-INSIGHT
מתוך עבודה רבה בשטח, ותהליכי הערכה שיצרנו לפרויקטים בהם המכון השתתף, ומתוך הרבה תהליכי הטמעה של פדגוגיה פרוגרסיבית ותהליכי שינוי בית ספריים שנעשו לאורך השנים, התחלנו לפתח את מערכת ה- QUEEP . זוהי בעצם ספרייה גדולה של שאלונים לתלמידים, מורים ומנהלים, בעברית ובערבית.
מובילי שינוי במערכות חינוכיות יכולים להיכנס למערכת, לבנות שאלון באופן עצמאי, ולקבל מאיתנו לאחר כשבוע מצגת ממצאים, שיעוררו אותם לפעולה ולמחשבה.
המערכת שפיתחנו מאפשרת לבתי הספר, לארגונים חברתיים ולעסקים לעשות שימוש בנתונים לצורך קבלת "הארה" או קבלת החלטות מושכלת- בקלות, פשטות ומקצועיות.
ביקור כנס קוואלטריקס
כדי לשכלל את היכולות שלנו בתחום זה, נסענו לכנס של חברת קוואלטריקס הממוקמת ביוטה שבארצות הברית. זוהי החברה הגדולה ביותר בעולם כיום לפיתוח שאלונים מקוונים, עובדת עם חברות גדולות מאד בארצות הברית (למשל עשר חברות תעופה שונות, airbnb, קמעונאיות מזון ענקיות, פולקסוואגן ועוד ועוד) ועם אוניברסיטאות מכובדות כגון הארווארד, סטנפורד, NYU ועוד.
בכנס השתתפו כ- 3,500 אנשים, כאשר אנו היינו הנציגות היחידות מישראל. במהלך הכנס היו הרצאות מרתקות של אנשים מובילים בתחומים שונים – מייקל פלפס השחיין, מייקל לואיס הסופר, פרופ' קלייטון כריסטינסן, הוגה תאוריית "החדשנות המשבשת", אנגלה דאקוורט, חוקרת נושא ה- GRIT, עומר ג'ונסון, אחד ממנהלי השיווק הבכירים בעולם, ועוד. הדגש בכל ההרצאות היה על המקום של נתונים כבסיס ל-INSIGHT אישי וארגוני.
במהלך הכנס התרגשנו להציג לנציגי קוואלטריקס את ה- QUEEP שלנו. הדגשנו שאנו שואפות להרחיב את המערכת לשימוש באנגלית, ערבית ואף סינית. שיח זה הביא לכך שנציגי קוולטריקס הביע עניין לחשיבה על שיתוף פעולה איתנו.
ובינתיים בארץ…
אבל עד שזה יקרה, מערכת ה- QUEEP שלנו הולכת ומשתכללת. יש לנו ספרייה עשירה בשאלונים בעברית ובערבית, יש לנו מערכת תמיכה מול לקוחות, ואנו נשמח לעבוד עם בתי ספר וארגונים גם מעבר לים ולהביא את הערך המוסף שלנו כתחום הערכה במכון לחינוך דמוקרטי.
אם תרצו לדעת עוד על השימוש במערכת אצלכם בארגון אתם מוזמנים ליצור קשר עם ד"ר יעל שטיימברג ב- yaels@outofsite.us