רבים שואלים אותנו ״במה אתם דמוקרטיים״? או: ״מה הקשר בין פעילות חינוכית, קהילתית ולשיטת ממשל״? נכון, הפרשנות למושג דמוקרטיה רחבה, יש ייצוגית, יש ליברלית, יש רפובליקנית, ועוד היד נטויה… אז למה אנחנו מתכוונים? הנה באנו לעשות סדר…
המסע לעיצוב חברה דמוקרטית
לאורך שנים אנו מעצבים פנימה והחוצה תפיסת עולם שאנו קוראים לה דמוקרטית. שאלנו את עצמנו מהו אותו תמהיל של ערכים, הרגלים חברתיים והתנהגות אישית, שמייצר אורח חיים דמוקרטי. מהי אותה התנהגות חברתית שתשמר ערכים של שוויון, זכויות אדם וקהילה, כבודם וחירותם באשר הם – וכיצד נוכל להטמיע אותם בחברה.
בתהליך החקירה, בצומת בו נפגשים ערכיה החברתיים של הדמוקרטיה עם העשייה הקהילתית, צפו ועלו ארבעה יסודות שיש להם גם נגזרות התנהגותיות. מבחינתנו אלו אבני הבניין של קהילה בריאה והם היסודות לפעילתנו (ואנחנו קוראים להם דמוקרטיים).
דיאלוג
כל אחד מאתנו רואה את המציאות בדרך שונה וכשנרטיבים נפגשים נוצר קונפליקט. על מנת להפוך קונפליקט למתח מפרה, המקדם את החברה, יש ליצור תשתית לדיאלוג מתמיד בין הפרטים בתוך קהילה או ארגון תוך בניית מנגנונים המאפשרים זאת. בתהליך מקביל יש ליצור דיאלוג מתמיד בין הקהילות שונות בתוך החברה. לדוגמה, כינון של ועדות היגוי אד הוקיות, צוותים עם נציגויות של מחזיקי עניין.
השתתפותיות
אבל שיח אינו מספיק, אנו רוצים קהילה של אנשים מעורבים היוצאים מהפסיביות, לוקחים את המושכות ומנהיגים. פעילותנו נועדה ליצור תגובת שרשרת, שבה אקלים של שיח מעודד מעורבות, וזו – מובילה למנהיגות השתתפותית. הנהגה שבה פונקציות מנהיגותיות מתחלקות בין חברי הקהילה. זאת מנהיגות גמישה ומורכבת הדורשת ליווי והכוונה בתחילת דרכה.
הדדיות
נדבך ההדדיות בין פרט לקהילה פירושו שהפרט וגם הקהילה הם גם תורם וגם נתרם. באווירה הסובלנית והדיאלוגית שיצרנו הפרט מרגיש חופשי לבטא את עצמו, להתפתח ולהנהיג. פעילותו בקהילה מצמיחה אותו ובד בבד מצמיחה גם את הקהילה. בפעילותנו אנו מבנים ומעצבים מנגנונים ארגוניים וקהילתיים שיתמכו בצמיחת הפרט ובאפשרות שלו להצמיח את הקהילה. וכן, כל קהילה אחראית על הצמחה ומתן מקום לביטוי לפרטים בתוכה.
אקטיביזם
זהו אותו כוח מחייה ומצמיח שכל קהילה זקוקה לו ואנו רוצים לעודד את קיומו. זהו ה-״אף על פי כן נוע תנוע״ שכל חברה זקוקה לו כדי להתחדש. אותם יחידים הבוחנים את המציאות בעיניים ביקורתיות, מאבחנים את הפער בין המצוי לרצוי ופועלים כדי להשפיע על המרחב המשותף. פעילותנו מעודדת חשיבה ביקורתית, יצירתיות, חדשנות ויזמות, ככלים לקידום מטרות משותפות.
אז מה היה לנו
בסופו של יום, כדי שחברה קהילה וארגון יתפקדו בהצלחה, צריך להחדיר בהם לא רעיונות נשגבים אלא מנגנוני פעולה מעשיים בהם מוטמעים היסודות הללו. אז איך שלא תבחרו לקרוא לזה- זאת הפרשנות שלנו לדמוקרטיה וזאת הדרך שלנו ליצירת חברה בריאה וצומחת.