עם יד על הלב – האם אתם מצליחים לדמיין איך ייראו החיים בישראל בעוד עשרים שנה? מה תראו בדמיונכם – תמונה אופטימית או פסימית? ואיך זה ישפיע על החלטות חשובות שאתם מקבלים היום?
את השאלות האלה מעניין במיוחד לשאול אנשים צעירים החיים היום בישראל – ילדי המילניום והדור שאחריהם, שיהיו הבאים בתור לקבל את המפתחות לעיצוב פני החברה העתידית. במה הם מאמינים? איזה עתיד הם מדמיינים? ומתוך כך – איזה עתיד ירצו לקדם?
מחקרים שנעשו בקרב צעירים מילניאליים החיים בין הירדן לים – יהודים ופלסטינים – מציירים תמונה דומה משני עברי הקו הירוק. אלה ואלה מאמינים שהסכסוך הישראלי-פלסטיני אינו בר פתרון, וכולם נעדרי כל אמון בפוליטיקה ופוליטיקאים. צירוף שני הגורמים האלה יוצר מבוי סתום – אם צעירים מאמינים שאין לסכסוך פתרון, ושאין טעם לפעול בכלים פוליטיים כדי לשנות מציאות, זהו מתכון בדוק לכרסום בעקרונות הדמוקרטיים הבסיסיים ביותר.
כדי שמשהו ישתנה, חשוב לפתח אצל אנשים צעירים את מיומנות הדמיון הפוליטי – היכולת להתבונן קדימה בזמן, לדמיין עתידים אפשריים ולגבש לגביהם עמדה ותכנית פעולה.
תכנית צבעי"ם ("צעירים בונים עתידים משותפים") הינה יוזמה של יולי חרמוצ'נקו. היוזמה זוכה לתמיכה וליווי כיזמות של המכון לחינוך דמוקרטי, מנגנון המאפשר לעובדי המכון להוביל יוזמות סביב תחומי העניין והתשוקות שלהם. התכנית מציעה מהלכים מונחים של למידה ויצירה, המאפשרת לצעירים להתאמן ביכולת לדמיין עתידים אפשריים. התכנית ניתנת להפעלה בתצורות שונות – כקורס אקדמי לסטודנטים, כסמינר לחניכים בתנועת נוער או מהלך למידה לתלמידי תיכון – ובמהלכה בונה קבוצת הצעירים תרחישים שונים לעתיד המרחב בין הירדן לים, סביב שאלות שהם בוחרים וממקדים.
בתוך התהליך יש מקום רב ליצירה משותפת, משחקיות והומור – וגם לדיוני עומק ולמידה על נושאים מורכבים שעל סדר היום האזרחי שלנו. ועצם השותפות ביצירת תרחישי העתיד בקרב קבוצה מגוונת, שנציגיה באים ממקומות שלא בהכרח היו נפגשים במציאות שמחוץ לתהליך, יכולה ליצור קשרים והעמקה של הבנה שרק יחד נוכל לקדם עתיד אופטימי.
לפרטים נוספים, אתם מוזמנים לפנות אל יולי: Yulie.khro@gmail.com