תכנית חלוץ חינוכי מכשירה מורים בתחילת דרכם למנהיגות חינוכית בבתי ספר בפריפריה החברתית גיאוגרפית, באמצעות הטמעת חדשנות חינוכית בבתי הספר. בתשע"ח משתתפים בתכנית 53 בתי ספר בפריסה ארצית.
לפני כחמש שנים התחילה תוכנית חלוץ מהלך של מפגש עם ריבוי תרבויות כשנכנסה לעבוד בחברה הדתית – בבתי ספר ממלכתיים-דתיים. לפני שנתיים התקבלה ההחלטה להרחיב את המנעד הרב-תרבותי והתוכנית החלה לעבוד גם בבתי ספר בחברה הערבית. בשנה שעברה הצטרפו למרחב הצפוני של התוכנית שלושה בתי ספר ערבים. השנה הצטרף לתוכנית כפר הנוער כוכבי המדבר בדרום הארץ, המיועד לנוער בדואי, והוקמה שלוחת חלוץ ירושלים.
שלוחת ירושלים הוקמה כך שתשקף את המגוון הדמוגרפי של העיר ירושלים – הכוללת בתוכה קהילות חילוניות, דתיות, חרדיות וערביות. בשלב הראשון התקבלה החלטה לא להיכנס לחברה החרדית בשל המורכבות, אבל היה חשוב שאופי האזור ישקף את ריבוי האוכלוסיות והקהילות. השלוחה הירושלמית של התוכנית כוללת 12 בתי ספר, מתוכם 3 בתי ספר במזרח ירושלים ושלושה בתי ספר בחינוך הממלכתי-דתי.
מתחילת הדרך ברור היה שהשילוב של חלוצים מחברות שונות בתכנית אחת הוא דבר נפלא ומורכב, שדורש תשומת לב והתייחסות מיוחדים. לתפיסתנו, תכנית שעוסקת בהכשרה חינוכית צריכה להכשיר מנהיגים שמובילים ומכירים תפיסה עמוקה של היכרות עם קהילות שונות מזו שלהם, ועשייה ויצירה משותפות. אנו מקוות כי כמנהיגים חינוכיים יתרמו החלוצים לצמצום הניכור, הזרות והמרחק. זהו אחד הדברים שחשוב לנו לתת לחלוצים בתהליך הכשרתם כחלק מתרבות דמוקרטית.
התוכנית נמצאת בשנתו השנייה של פיתוח מודל של תפיסת חיים משותפים בחלוץ חינוכי. עיקרון העבודה שלנו מתבסס על תפיסה של עשייה משותפת סביב מכנה או נושא משותף, שאינו קשור ישירות לרב-תרבותיות. הנושא המשותף במקרה זה הוא הכשרתם של החלוצים כסוכני שינוי בתוך מערכת החינוך. החלוצים לומדים להיות מנהיגים חינוכיים מובילי שינוי ומקבלים הכשרה לכך. מבחינתנו זוהי פלטפורמה מצוינת לעשות עבודה על תחום החיים המשותפים.
לתכנית חלוץ תורמים רבים, ביניהם קרן קרסו, משפחת מוזס ועוד. השנה, עם כניסת הגוון הרב-תרבותי שנשזר בתכנית כחוט השני, הצטרפה לדרך המאתגרת גם פדרציית סן פרנסיסקו, באמצעותה אנו מקווים למנף את התכנית לכיוונים החדשים שהתווינו לה.
במסגרת תוכנית חלוץ חינוכי מקבלים החלוצים – המורים הצעירים – ליווי בבתי הספר על ידי צוות מנחות התוכנית, ליווי שנעשה בשפתם ובהתאמה למטרות ולמאפיינים שלהם. המפגש עם חלוצים מקהילות אחרות מתרחש באירועי למידה משותפים – ימים מרוכזים של חגיגת למידה אליהם מגיעים כל חלוצי/ות האזור ולומדים יחד. אירוע כזה התרחש בירושלים ביום הראשון של חג החנוכה – אז התכנסו כל חלוצי/ות האזור בבית אליאנס בירושלים למהלך יצירתי של למידה מבוססת פרויקטים, שבסופו הצגת תוצרים. בקורס "זהות, הוראה ולמידה דרך טקסטים" יצרו חלוצים/ות, בזוגות, סרטוני וידאו משותפים שהם פרשנות יצירתית לשיר. בקורס "בחירה פדגוגית" התנסו חלוצים/ות במגוון דרכים לעשות משוב ורפלקציה, ובקורס "מורה בראשית" תכננו מחקרי פעולה שהם ניסויי השתפרות.